Κρητική Παραδοσιακή Διατροφή

Ενα Project της Β Λυκείου Γενικού Λεικείου Αγιων Δέκα

Με το Project μαθένουμε και αναζητούμε δρόμους μέσα απο την παραδοσιακή Κρητική διατρεοφή

Β Λυκείου Αγίων Δέκα 2014-15

Διατροφή στην Κρήτη μας

Τα του γάμου .
Οι κρητικοί γάμοι όπως όλοι μας ξέρουμε είναι ευρέως γνωστοί σε πολλά μέρη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου θα λέγαμε… Είναι διαδεδομένοι κυριως για τα ποικιλα ξεχωριστα ενδιαφερωντα και ακρως παραδοσιακα εθιμα τους προερχομενα από πολύ παλιες γενιες. Από τους προπαπουδες των προπαπουδων των προπαπουδων μας.

Εδέσματα στη φωτιά και στην κουζίνα .....
Στα πλαίσια της ιερής παράδοσης της φιλοξενίας αναπτύχθηκαν και οι πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Κρήτης, με ό,τι απλόχερα προσφέρει η κρητική γη: λάδι, στάρι, κρασί, μέλι, χόρτα και αρωματικά φυτά. Γίνονται η βάση για την κρητική κουζίνα που τα τελευταία χρόνια μακρόχρονες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις υγιεινές της ιδιότητες και την διατροφική της αξίας

Τα γλυκά της Κρήτης μας .
Χανιώτικο Μπουρέκι: Με γέμιση από κρητική μυζήθρα τυλιγμένη σε φύλλο κρούστας Ξεροτήγανα: Λωρίδες λεπτού φύλλου, από ζύμη φτιαγμένη με αλεύρι, νερό, αυγό, γάλα και τσικουδιά που διπλώνονται σε διάφορα σχέδια, τηγανίζονται σε καυτό λάδι, περιχύνονται με σιρόπι από νερό, ζάχαρη και μέλι και πασπαλίζονται με αμύγδαλα ψιλοκομμένα, κανέλα και λίγο σουσάμι καβουρντισμένο.

Το λάδι και ο ρόλος του στην διατροφή στην Κρήτη ...

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ: ελαιολάδου Η θρεπτική διατροφή και η βιολογική αξία του ελαιολάδου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι εαιρετικά σημαντική και γι'αυτόν τον λόγο συγκαταλέγεται στην λίστα των 10 ωφελιμότερων ειδών διατροφής. Πρόσφατες επιστιμονικές έρευνες έχουν αποδείξει οτι η μεσογειακή διατροφή (η οποία περιλαμβάνει κυρίως κατανάλωση ελαιολάδου) είναι η πιο υγιεινή, καθώς είναι και υπεύθυνηγια την μακροβιώτητα και την πρόληψη πολλώς νοσημάτων... ''μέγιστον αγαθόν προς πάσαν του βίου θεραπεία ο της ελαιας καρπός' .....